Undersøgelse af gravid

Hvorfor vælger mange gravide at få lavet en NIPT test?

Der kan være mange grunde til, at man som kommende forældre beslutter sig for at få lavet en NIPT test. Hvis du og din partner har gået med tanker om dette, bør I ikke tøve med det. Det er en test, der fører mange fordele med sig, hvorfor det naturligvis er pengene værd. Læs mere om emnet i dette blogindlæg.

Hvad er en NIPT?

Det er ikke alle forældre, der ved, hvad en NIPT egentlig er, så her kommer lige en kort forklaring: Det er en forkortelse for Non-Invasiv Prenatal Test, og er en genetisk undersøgelse, der kan bruges til at undersøge for kromosomafvigelser hos fosteret. Det er naturligvis vigtigt at nævne, at det er en fuldstændig risikofri måde at gøre det på.

Med en sådan test er det derfor muligt at finde fejl i antallet af hele kromosomer. Den kan dog også opdage, såfremt der skulle være mangel på større delmængder af et kromosom. Hertil giver den også en omfattende undersøgelse af en række nyopståede genetiske syndromer, som fosteret kan have.

Hvorfor får mange lavet en NIPT?

Som angivet herover, så kan der være mange grunde til at få lavet en NIPT. Der er mange fordele ved at gøre det, men den mest markante fordel er, at I kan få ro i maven.

Der er mange ting at være bekymret for, når man venter barn. Det er dog hverken sundt for mor eller barn, da det kan føre til stress. Hvis I derfor gerne vil være fri for at bekymre jer om kromosomafvigelser, er det en god idé at få lavet en NIPT. På den måde kan I få svar på dette tidligt i graviditeten.

Kan også oplyse om barnets køn

Ikke nok med, at en NIPT kan bruges til at få svar på, om der er kromosomafvigelser hos fosteret, så kan I også få svar på barnets køn. Rigtig mange forældre er meget ivrige efter at vide, hvorvidt det er en lille dreng eller pige, der ligger i maven – og dette er en god måde at få svar på det.

En NIPT udføres som en blodprøve fra den gravide i gestationsuge 10+0 til 14+6. Derfor er det muligt at få svar på barnets køn meget tidligere, end hvis du venter på det offentlige. Derfor er det også en af årsagerne til, at mange par får lavet en NIPT.

Bedøm denne side

Klik på en stjerne